All About Orthodontics Dentistry News

Aparatići za zube- da ili ne?

Mar 5

Vjerujemo da se većina vas susrela, ili poznaje nekog, tko se susreo s problemima nepravilnog položaja zubi u usnoj šupljini.

Nepravilni zubi mogu značajno otežati situaciju unutar zubne čeljusti i dovesti u pitanje dentalno zdravlje. Osim što su estetski neprivlačni, nepravilno izrasli zubi uzrokuju probleme sa zglobom i mišićima zubne čeljusti. Uz to, nepravilni zubi često se prekomjerno troše, što dovodi do njihovog oštećenja. Čak i ukoliko niste odreagirali u doba puberteta i uzeli aparatić, nipošto nije kasno da to napravite nešto kasnije. Naravno, moguće je da će vam biti potrebno nešto više vremena kako bi se zubi potpuno ispravili, ali u svakom slučaju ukoliko imate nepravilne zube (pogotovo ukoliko vam oni istovremeno prave i zdravstvene probleme) preporučujemo da se obratite stručnog ortodontu i raspitate o opcijama nošenja aparatića kako bi se situacija ispravila.

fiksni aparatić

Mišljenja smo kako je svatko od nas zaslužio uživati u predivnom osmijehu i smatramo da si ovo pravo ne bi trebali oduzimati, već naprotiv; ukoliko vaši zubi ne izgledaju onako kako biste željeli i jednostavno su nepravilno izrasli, postoji vrlo efikasno i učinkovito rješenje uz pomoć kojeg više nećete sakrivati vaš osmijeh.

Kako i sam naslov kaže riječ je o aparatićima za zube. Ovdje postoji nekoliko različitih vrsta aparatića, dok ćemo vas mi upoznati sa svima.

Aparatići za zube

Fiksni aparatić za zube se koristi se na način da se učvrsti na zube, te ga pacijent ne može sam ukloniti. U današnje vrijeme, umjesto jako vidljivih, koriste se diskretniji i estetski prihvaljiviji aparatići za zube. Terapija fiksnim aparatićima za zube traje 18-24 mjeseca.

Mobilni aparatić za zube koriste se većinom u ortodontskim korekcijama kod djece. Nevidljivi aparatić za zube poznat i pod nazivom aligner, sve češće je korišteno ortodontsko pomagalo obzirom da je potpuno diskretan. Riječ je zapravo o zubnim udlagama koje su mobilne, izrađuju se od keramike kako bi mogle biti u boji vaših zubi, ili pak, od plastike, pri čemu su potpuno prozirni.

aparatić za zube

Naravno, spomenuti aparatići za zube samo su jedan segment ortodonske terapije. Onaj drugi segment je zapravo spriječavanje da se zubi vrate u prvobitni položaj, odnosno položaj prije korigiranja aparatićem za zube. Ovo se radi uz pomoć retainera za zube koji može biti fiksni ili mobilni.

Fiksni retainer je retencijska žica koja se učvršćuje sa stražnje strane gornjih i donjih zubi te tako spječava njihovo pomicanje. Mobilni retainer je plastična zubna udlaga koja se također koristi na gornjim i donjim zubima.

Kada je u pitanju određivanje vrste aparatića, najčešće vi sami nemate neki veliki izbor, te glavnu odluku o vrsti, duljini nošenja i slično donosi ortodont. On kao stručna i kvalificirana osoba nakon prvog pregleda vaših zubi može vrlo lako saledati cijelu sliku, odrediti trenutno stanje, te također odrediti “terapiju” i vrstu aparatića koju ćete koristiti kako bi se vaše tegobe otklonile što je uspješnije moguće, te kako biste tijekom vremena mogli zaboraviti da ste nekad davno imali ovakvih poteškoća.

Dakle, neovisno koliko ste mlada osoba, ukoliko imate poteškoća i potreban vam je aparatić za zube, obavezno se javite ortodontu i zatražite pomoć. Veliki broj osoba se tek nakon puberteta odluči za nošenje aparatića. Znate kako se kaže, bolje ikad nego nikad. Jednako vrijedi i za vaš osmijeh. Život je jednostavno prekratak da biste ga skrivali.