All About Orthodontics Dentistry News

Gummy smile

Mar 24

Gummy smile je osmijeh koji pokazuje previše vaše linije desni i može biti uzrok neugodnosti ili nesigurnosti za mnoge ljude koji ih imaju. Dok se većina gumenih osmjeha javlja prirodno, neki su posljedica drugih stomatoloških stanja koja zahtijevaju profesionalnu pažnju kako bi se popravili. Ako ste samosvjesni svog gumenog osmijeha, postoje različiti tretmani dostupni od stomatologa koji mogu pomoći poboljšati izgled vaših zuba. 

gummy smile

Ortodontski tretman kod ortodonta može se koristiti za ispravljanje manjih problema s čeljustima ili problema s ugrizom koji mogu uzrokovati vaš gumeni osmijeh. U nekim slučajevima, ljuskice ili krunice mogu se koristiti za prikrivanje izloženog tkiva desni. Ako je vaš gumeni osmijeh posljedica viška tkiva desni, tada se može preporučiti lasersko konturiranje desni ili gingivektomija (operacija uklanjanja desni).

 

Ako niste zadovoljni svojim gumenim osmijehom, razgovarajte sa svojim stomatologom o najboljoj opciji liječenja za vas. Uz pravi tretman možete postići osmijeh kakav ste oduvijek željeli.

 

Mnoga stanja koja dovode do gummy smilea su nasljedna. Ako bliski član obitelji ima gummy smile, mnogo je veća šansa da ćete i vi.

 

Gummy smile također je češći kod žena nego kod muškaraca, što je vrlo zanimljiv podatak.

 

Nekoliko je čimbenika koji mogu uzrokovati gummy smile, a navesti ćemo svakako neke od njih:

  • Neki od nas jednostavno imaju više tkiva desni od drugih. U nekim slučajevima zubi izgledaju kratki jer nisu u potpunosti izbili iz desni i još su djelomično prekriveni tkivom desni. Desni također mogu rasti preko zuba zbog stanja koje se naziva hipertrofija gingive.
  • Vaši zubi mogu izgledati maleni u usporedbi s desnima ako su istrošeni ili su prirodno kraći od prosjeka.
  • Ako vam je gornja usna prekratka, može otkriti više desni kada se nasmiješite. U drugim slučajevima, gornja usna je normalne dužine, ali se podiže previsoko kada se smiješite.
  • Izrast u gornjoj čeljusti, poznat kao vertikalni maksilarni višak, može uzrokovati ispupčenje desni i narušiti proporcije vašeg osmijeha.

Šest načina da popravite gumeni osmijeh

Postoji mnogo načina da ispravite gumeni osmijeh. Ali pravi izbor liječenja za vas ovisi o primarnom uzroku problema. Šest opcija liječenja uključuje:

 

  1. Ortodontski tretman

Ako je vaš gummy smile blag i uzrokovan je ortodontskim problemima kao što su loš zagriz ili manji problemi s čeljusti, tada vam može pomoći korištenje ortodontskih aparata.

 

  1. Ljuskice ili krunice

Neki pacijenti osjećaju da im se gornji set zubi čini prekratkim, što utječe na količinu tkiva desni vidljivog kada se smiješe.

 

To može biti uzrokovano istrošenošću, pa čak i genetikom. Ljuskice ili zubne krunice jednostavne su dentalne nadoknade koje se mogu koristiti kako bi vaši zubi izgledali dulje.

 

  1. Operacija produljenja krunice

Ako vam zubi nisu u potpunosti niknuli (što ih čini kratkim), može se napraviti operacija produljenja krunice.

 

Tkivo desni i/ili kost se uklanjaju kako bi se otkrio veći dio zuba, omogućujući desni da se povuče u ispravan položaj.

 

  1. Operacija usana

Ako patite od kratke ili hiperaktivne gornje usne, više će vam desni biti izloženo kada se smiješite.

 

Operacija premještanja usana može pomoći da vaš osmijeh bude manje ljepljiv i dobra je alternativa složenijoj operaciji čeljusti.

 

  1. Lasersko konturiranje desni

Koristeći posebne dentalne lasere, vaš stomatolog može pomoći ukloniti višak tkiva desni. To znači da se nećete morati podvrgnuti operaciji da biste dobili iste rezultate.

 

  1. Gingivektomija

Neki pacijenti imaju višak tkiva desni što može biti uzrok njihovog gumenog osmijeha.

 

Ako je to slučaj, može se izvesti gingivektomija tijekom koje se uklanja višak tkiva desni, a preostalo tkivo se preoblikuje kako bi se otkrilo više vaših zuba.